Son Güncelleme Tarihi : Mayıs 13, 2022
Tahmini okuma süresi : 1 Dakika

1163 sayılı Kanuna tabi tarımsal kalkınma kooperatifine üye olan bir çiftçi Kooperatife üyelik başlangıç tarihini sigortalı başlangıç tarihi olarak saydırabilir mi?


5510 sayılı kanunun 4. maddesinin birinci fıkrasının (b) bendine göre “tarımsal faaliyette kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanlar” SGK 4/b kapsamında sigortalı sayılmaktadır.
Aynı bent kapsamında sigortalı sayılanlardan tarımda kendi adına ve hesabına bağımsız çalışanların sigortalılıkları, bağlı oldukları ziraat odalarınca veya kendileri tarafından SGK’ya bildirilmektedir. Bir yıl içinde bildirimin yapılması halinde ilgili odaya kayıt tarihinden, bu süre içinde bildirimin yapılmaması halinde ise bildirimin Kuruma yapıldığı tarihten itibaren sigortalılık başlatılır. Ziraat Odasına kayıt tarihinden itibaren bir ay içinde SGK’ya bildirimin yapılması zorunludur. Bu kapsamda olanların sigortalılık bildirim yükümlülüğü, tarımsal faaliyetin tespitine esas kayıtları tutmakla yükümlü kurum/kuruluşlardadır. 5510 sayılı kanun Md.8/3, TZOB (2017) ve 27579 sayılı Yönetmelik’e göre bildirim yükümlülüğü olan kuruluş Ziraat Odaları ve ziraat odalarının bulunmadığı yerlerde tarım il/ilçe müdürlükleridir. Tarımsal kalkınma kooperatiflerinin ortaklarının çalışma süresini bildirme yükümlülüğü bulunmamaktadır.
Sigorta başlangıç tarihi, kişi adına ilk defa SGK’ya çalışma süresi bildirilen gündür. Kooperatife ortak olan bir çiftçinin, ortaklık başlangıç tarihini sigortalı başlangıç tarihi saydırması mümkün ve gerekli görülmemektedir. Kişi adına Ziraat Odası tarafından ilk defa SGK’ya çalışma süresi bildirilen gün, kişinin sigorta başlangıç tarihidir.

 

Kaynaklar :

 

Paylaş :

TwitterLinkedInFacebookWhatsAppEmail
sigorta
Bu makale size yardımcı oldu mu ?
Hayır 1
Görüntülenme Sayısı : 1567
Önceki: Muhtar Yönetim kurulu başkanı olabilir mi?
Sonraki: Yönetim kurulumuz 3 kişiden denetim kurulumuz 2 kişiden oluşuyor. Yönetim kurulundan 3 kişi istifa ederse denetim kurulundan da 1 kişi istifa ederse, hangi yol izlenir? Noterden istifa dilekçesi almak gerekir mi?