Mevcut koparatifi kapatma maliyeti ne kadar?
Her kooperatif özerk yapı ile yönetildiği için (kendine özel borç/alacak v.b) standart bir kapanış maliyetinden söz edilemez. Bununla birlikte belirtilen adreslerdeki bilgiler yol gösterici olabilir:
Mahkeme kararıyla veya genel kurulda tasfiyeye giriş kararı alınması ile tasfiye süreci başlar, genel kurul kararıyla tasfiye başlatıldıysa genel kurulda tasfiye memuru veya memurları seçilir, ticaret siciline tescil ettirilir. 3. kez alacaklılara çağrı yapıldıktan sonra tasfiye dönemi resmen başlamış olur. Bu tarihten sonra Tasfiye süreci, ana sözleşmenin tasfiye ile ilgili maddeleri gereğince en az 6 ay veya en az 1 yıl devam etmek zorundadır. Ana sözleşmede belirlenen asgari süreçler içinde tüm borçlar ödenip tüm alacaklar tahsil edilmelidir. Asgari tasfiye süreci dolduktan ve borç alacaklar sıfırlandıktan sonra tasfiyeyi bitirmek üzere son bir genel kurul daha yapılıp ticareti sicili tescil ve ilan edilir. Bu tescil ile kooperatif resmen kapatılmış olur. Vergi dairesi kaydı da silindikten sonra tüm tasfiye/kapanış süreci sonlanmış olur.
Kooperatifler Kanununun 28. Maddesinde, anasözleşmede aksine hüküm bulunmadıkça kooperatifin, kooperatif alacaklılarına karşı yalnız malvarlığı ile sorumlu olacağına yer verilmiştir. Tasfiye edilen kooperatifte kooperatif alacaklıları, kooperatife karşı icra takip işlemleri yapmış ve bu takip işlemi sonuçsuz kalmış ise kooperatif ortağına başvurabilir. Kooperatif ortağı, kooperatifin borcundan dolayı ancak ana sözleşmede belirtilen kurallar çerçevesinde sorumlu olur.
Kaynaklar :
https://koopdestek.org.tr/anasayfa/tasfiye-edilen-kooperatiflerde-ortaklarin-sorumlulugu-nedir/