Son Güncelleme Tarihi : Nisan 3, 2021
Tahmini okuma süresi : < 1 Dakikadan Az

Kooperatiflerin mültecilerin sosyal entegrasyonu açısından önemi nedir?


Mülteciler, sığındıkları ülke topraklarında çocuk işçiliği, kayıtdışı çalışma, tehlikeli meslek gruplarında kayıtdışı çalıştırılma, sosyal güvenceden mahrum çalışma gibi dezavantajlara maruz kalabilmektedir. Kooperatifler mültecilerin evsahibi topluluklar ile uyum ve mültecilerin güvenceli ve kayıtlı işe erişmesinde etkili araçlardandır. Bunun üç temeli sebebi bulunduğu söylenebilir:
(1) kooperatifler en az 7 ortak ile kurulur ve Türkiye Cumhuriyeti yasalarına göre yönetim ve denetim kurulu üyeleri TC vatandaşı olmalıdır; dolayısıyla sosyal kaynaşma için birlikte hareket edilmesi gerekir;
(2) kooperatifler kuruluş masraflarının ve işletme riskini kurucu ortakları arasında bölüştürür, bu sayede hassas gruplar için bir avantaj sunar;
(3) kooperatifler mültecilerin yasalara uygun şekilde kayıtlı ve güvenceli çalışarak geçim sağlaması için bir yasal zemin olanağı sunar.

 

Kaynaklar :

 

Paylaş :

TwitterLinkedInFacebookWhatsAppEmail
ilticamultecisiginmaciSuTP
Bu makale size yardımcı oldu mu ?
Hayır 0
Görüntülenme Sayısı : 78
Önceki: Göçmen statütüsündeki yabancı uyruklu kişiler kooperatif ortaklığı vatandaşlık hakkına erişimlerini kolaylaştırır mı?
Sonraki: Ortakları mülteci veya geçici koruma statüsü altında olan herhangi bir kooperatif örneği Türkiye’de mevcut mudur?